Elhub har i løpet av høsten gjennomført en analyse for å se på samfunnsverdien av Elhub, og hvordan samfunnet kan få større verdi av investeringene som er gjort i både Elhub og AMS.
Gevinstanalysen er gjennomført i samarbeid med Vista Analyse. I analysen er det vurdert hvilke samfunnsgevinster som er oppnådd siden etableringen av Elhub i 2019, hvilke utfordringer og barrierer som står i veien for å realisere større gevinster, samt hvilke tiltak som kan gjøres for å løse disse utfordringene eller øke samfunnsverdien av Elhub. I arbeidet med rapporten er det gjennomført 27 intervjuer med nettselskaper, kraftleverandører, tredjeparter, myndigheter og andre. I tillegg bygger rapporten på Elhubs og konsulentenes egne vurderinger.
I arbeidet har vi kategorisert Elhubs bidrag til verdi for samfunnet i seks områder:
- Økt effektivitet
- Økt kvalitet
- Bedre tilrettelegging for konkurranse og innovasjon
- Styrking av kundens innsyn og rettigheter
- Økt kunnskap
- Mer effektiv og fleksibel energibruk
– Analysen slår fast at Elhub har bidratt til betydelige gevinster for samfunnet, sier Sigbjørn Høgne, daglig leder i Elhub. Elhub har i stor grad bidratt til økt effektivitet, økt datakvalitet på måleverdier, bedre tilrettelegging for konkurranse og innovasjon, samt styrking av strømkundens rettigheter.
– Elhub har til en viss grad også bidratt til økt kunnskap og mer effektiv og fleksibel energibruk gjennom satsningen på deling av data, men her er det fortsatt mye ugjort, fortsetter Høgne. Innen alle områdene er det potensial for ytterligere samfunnsverdi.
– Vi har identifisert noen utfordringer som bør løses og anbefaler 13 konkrete tiltak som bør gjennomføres. Utvidelse av Elhubs formål til å blant annet omfatte datadeling, ytterligere styrking av datakvalitetsarbeidet, stans i sletting av Elhub-data og samling av nettariffer i Elhub er blant tiltakene vi anbefaler for at samfunnet kan få større verdi av investeringene som er gjort i Elhub og AMS, sier Høgne
– Stor takk til nettselskaper, kraftleverandører, tredjeparter, myndigheter og andre som velvillig har stilt opp til intervjuer. Vi jobber nå med å se på hvordan de anbefalte tiltakene skal følges opp og hvordan dette skal prioriteres opp mot andre initiativer. Vi håper analysen vil være et nyttig verktøy også for alle andre som jobber med den videre utviklingen av kraftsystemet, avslutter Høgne.