I fremtidens kraftmarked vil Elhub være essensiell!
Trond Strømme
Teknisk arkitekt og teamleder – Jobber med plattformutvikling
- Testbeskrivelser for aktørgodkjenning
- Sikker bruk av produksjonsdata i Aktørgodkjenning
- Unntak fra krav til systemstøtte og aktørgodkjenning for obligatoriske markedsprosesser
- Testdata for aktørgodkjenning
- Om aktørgodkjenning
- Instrukser og veiledning aktørgodkjenning
- Full, forenklet eller ingen aktørgodkjenning
Det skjer vanvittige endringer i kraftbransjen for tiden, og sentralt i denne utviklingen står Elhub.
Det er en datahub som håndterer all måledata og markedsprosesser i kraftmarkedet her til lands.
I ditt og naboens hus, hos firmaer og hos kraftprodusenter både brukes og produseres det strøm. Her er det enorme mengder med data som må prosesseres og behandles for at alle avregninger skal stemme for nettselskaper, leverandører og sluttkunder. Mellomleddet for alle disse er Elhub. Vi håndterer også alle forretningsprosesser, for eksempel om noen ønsker å bytte strømleverandør.
– Vi er en slags betalingssentral for strøm. Vi sørger for at all data som kommer inn fra alle målepunktene i Norge, og gjør det klart hvilke aktører som skylder hverandre penger. Til sammen validerer vi nok for flere hundre millioner kroner daglig, sier Trond Strømme.
Han er leder for plattformteamet i Elhub, som står for infrastrukturen i huben.
Rake motsetningen til «Etaten»
Plattformteamet er selve fundamentet i Elhub. De skaper infrastrukturen som matcher et moderne strømmarked, der det hele tiden må bygges, rives og endres. Derfor har de insourcet all utvikling og drift.
– Vi må kunne agere raskt på endringer, og det kan ikke ta ukesvis eller månedsvis. Det gjør at vi jobber med all infrastrukturen vår i kode. Det er svært få likhetstrekk mellom oss og Atle Antonsens avdeling i tv-serien «Etaten», for å si det sånn, sier Strømme.
Elhub har nå gått vekk fra en on premise-infrastruktur og over til skyen. Vi skal kunne skalere opp og ned, gjøre endringer effektivt og ha lite legacy.
– Vi vet hva vi skal gjøre de neste 5-6 årene og hvis du skal jobbe hos oss må du ha en devops- og can do-mentalitet. Du må ikke bare ha en interesse for å herje med Python eller Java, men kunne håndtere større problemstillinger. For eksempel: Hvordan skal vi bygge en best mulig nettverkstopologi i fremtiden?
Det første målet var å gå over til skyen. Neste mål er å åpne opp for mer transparens for nasjonale og internasjonale aktører. Dette skal plattformteamet jobbe med i årene fremover.
– For å lykkes trenger vi flere ressurser som har forståelse for infrastrukturer, ytelse og mer. Vi vil være essensielle i denne utviklingen.
Noe annet enn konsulenthverdagen
Hva fikk Trond til å gå fra konsulentbransjen til Elhub?
– Etter flere år som konsulent ble jeg lei av å pense mellom ulike prosjekter. Jeg ønsket en mer fundamental rolle der jeg kunne tenke langsiktig, bidra, påvirke og styre veivalg. Det fant jeg i Elhub.
Det var flere ting som var tiltalende: Flere bekjente som hadde uttrykt at de trives godt, men også et selskap som er i stand til å endre seg og reagere på nye krav og utfordringer. Det skadet heller ikke at Elhub tilbyr fleksibilitet og fast arbeidsplass i Nydalen i Oslo.
For å modernisere kraftbransjen kreves det utrolig mye teknologi og utvikling fremover, og jobben i Elhub gir en unik mulighet til å være en del av det, mener han.
– Elhub er et datterselskap av Statnett og deres slagord lyder «Fremtiden er elektrisk». Det blir utrolig spennende å se hva som skjer med det felleseuropeiske kraftmarkedet framover. Elektrifisering, havvind, havstrøm, Elhub-prosjekter i andre nordeuropeiske land og mer er i vinden. En ting som er sikkert er at Elhub vil være essensiell i fremtiden.
Puddersnø og knusktørre stier
Trond forsikrer at et statlig foretak ikke er så stivt som det kanskje høres ut som. Snarere tvert om.
– Vi er en gjeng med dyktige folk som ikke tar ting for høytidelig. Sosialt er vi en god gjeng som også har en relasjon utenfor jobb. Vi har masse sosiale opplegg med sommerfest, quiz, vaffelmorgener bading i Akerselva og mye annen morro.
– Du har en god porsjon fleksibilitet. Er det meldt puddersnø i Hemsedal til helgen er det lov å stikke dit. Selv er jeg en ivrig stisykler, og om det er knusktørre stier i marka kan jeg ta meg en sykkeltur, avslutter han.