Justering av valideringsregler
I aktørportalen finnes det mulighet for at netteiere selv kan endre valideringsregler for balanseavregningen.
Informasjon om de forskjellige valideringsreglene og hvordan de er satt opp av Elhub finner du her:
Avregningsgrunnlag for balanseavregningen (elhub.no)
Ved at netteiere selv kan tilpasse disse vil dette bidra til bedre datakvalitet og at feil oppdages tidligere.
Gå inn via balanseavregningen
eller fra nettområdet
Her ser du en oversikt over valideringsreglene og hvilke som er aktive. De aktive er markert med grønn sirkel.
Velg den regelen du vil endre på ved å klikke på den. Det vil da dukke opp et vindu hvor du kan editere verdien og status (aktiv/inaktiv).
Ved å sette en inaktiv regel til aktiv vil du kunne endre verdi.
Etter at du har trykket lagre vil det komme opp datovalg. Det er mulig å endre valideringsreglen tilbake i tid, men døgn allerede godkjent for versjon D+5 vil ikke bli påvirket av endringene.
Dersom dere ønsker å teste det, anbefales det å ta dagens dato eller et døgn tilbake i tid, slik at dere får sett hvordan dette påvirker balanseavregningen.
Dersom det settes en til-dato vil endringen dere har gjort gå tilbake igjen til default (satt av Elhub) etter at til-datoen er passert.
Anbefalinger og tips:
- For nettavregningsområder som ikke skal ha nettap over en fast grense, kan man sette Høyt nettap til 0 %. KWh-verdien vil da fungere som en fast grense.
- Her menes spesielt såkalte null-taps MGA-er, hvor tapet hvert kvarter skal ligge innenfor 0 +/- x kWh.
- For nettavregningsområder som ikke skal ha nettap under en fast positiv grense, så kan regelen for Negativt nettap brukes, ved å sette grenseverdien til et positivt tall.
- Hvis man har behov for å sette grenser utover nivåene som er tillatt gjennom portalen, kan man kontakte Elhub for å få utført endringa.
- Man kan aktivere valideringsregler som Elhub ikke har kunnet aktivere generelt for alle MGAer. Eksempel er andel estimerte måleverdier
Grunnen til at Elhub gir netteierne muligheten til selv å justere grenseverdier og aktivere/deaktivere valideringsregler selv, er at netteiere kjenner lokale forhold best og kan stramme inn eller løse opp grensene ut ifra denne kunnskapen uten være avhengig av at Elhub utfører justeringene. (Elhub bidrar gjerne til å diskutere om man er usikker på en justering.)
- Netteiere kan bruke reglene aktivt i kvalitetsarbeidet ved å finjustere grensene. Høyt nettap kan i et MGA være 12 %, men i et annet er 5 % for mye.
- Man kan legge inn midlertidige unntak ved kjente situasjoner som utfall som endrer nettets oppførsel, f.eks. ved estimering av produksjon eller manglende produksjon.
- Et unntak blir midlertidig ved at man legger inn en sluttdato (til-dato).
- Man skal ikke øke grenser eller skru av valideringsregler med den hensikt å få godkjent balanseavregning på uriktig grunnlag.
- Netteier er ansvarlig for kvaliteten på balanseavregningsgrunnlaget selv om Elhub utfører beregningene.