Beregninger
Balanseavregningsoversikt
Viser avregningsgrunnlaget for nettavregningsområdene som nettselskapet har ansvar for. En kan filtrere med ulike søkevariabler. Oversiktsbildet viser kjøringer av avregningsgrunnlaget 5 dager tilbake i tid for valgt dato. Resultatene skal være klare innen 09:00 D+1, 10:00 D+2 til D+4 og 12:00 D+5. De er normalt klare tidligere.
Beregningsjobbene starter på følgende tidspunkter: D+1 07:10; D+2 til og med D+4 kjøres i samme jobb kl 07:50 og D+5 08:50. Jobbene tar i gjennomsnitt 25–30 minutter, men avvik kan forekomme avhengig av driftssituasjonen. Jobbene kjører sekvensielt, så en forsinkelse på en jobb kan forårsake forsinket oppstart på neste. Avkuttingstid for hvilke måleverdier som blir med er 5 minutter før jobbstart, avkuttingstidspunktet står på siden Balanseavregningsgrunnlag.
Mulige status for avregningsgrunnlag:
Status = Feilet – Valideringen vil vise hva som har gått galt. Beregning må rekjøres etter at feil er endret
Status = Godkjent med advarsel – Status etter at balanseavregningsgrunnlaget er manuelt godkjent, dette betyr at grunnlaget er rapportert til eSett
Status = Godkjent – Betyr at alt gikk ok
Status = Pågår – Betyr at avregningsunderlagsjobben kjører og at resultat derfor ennå ikke er tilgjengelig
Status = Midlertidig stoppet – Betyr at beregningsjobben er stoppet for en konfigurert periode slik at manuell handling kan foretas. Når konfigurert periode utløper vil beregningen fortsette
Status = Stoppet – Betyr at beregningsjobben er stoppet, den kan manuelt kanselleres eller manuelt overstyres. Beregningen vil ikke fortsette uten at dette gjøres
Når man trykker seg inn på en kjøring vil en få oversikt over balansen i nettavregningsområdet for denne kjøringen. En trykker seg inn ved å bruke rundingene som her er grønne og røde. Under Validering kan en se valideringene som utføres i forbindelse med hver kjøring av avregningsgrunnlag. Om en kjøring ikke havner i grønt er dette fint sted å starte feilsøkingen. Om for eksempel «Utveksling og storproduksjon komplett» feiler vil det si at Elhub ikke har mottatt måleverdier for minst ett produksjons- eller utvekslingsmålepunkt i nettavregningsområdet, eventuelt at nettets nabo ikke har sendt komplette måleverdier for et utvekslingsmålepunkt.
For ytterligere hjelp til feilsøking, se Veileder til balanseavregningsgrunnlaget for netteiere.
Valideringsreglene for avregningsgrunnlaget er som følger:
Tap overstiger ikke 15 % av innmating
Nettap er 0, spesialnett
Nettap er mer enn 0, normale nett
Utveksling og stor produksjon er komplett
Sum endring i estimater på antatt årsforbruk (EAC) for profilavregnede målere er under 30 %
Endring i JIP er mindre enn 20 %
Avrundingsfeil gir PPC som er mindre enn 1 kWh
JIP er mer enn 0 i et profilavregnet nett
JIP er ikke mer enn 0 i timesavregnet nett
Man får oversikt over produksjon, utveksling inn, utveksling ut, timesmålt forbruk, profilmålt forbruk og nettap gjennom døgnet. I høyre del av bildet finnes sum for hele døgnet, eller for en enkelt time om en trykker på en time i grafen.
Et hakk lengre ned kan man sammenligne ulike kjøringer for samme bruksdøgn. I dette eksemplet er D+1 sammenlignet med D+5, vi ser at det ikke er gjort endringer i produksjonsmåleverdiene mellom disse kjøringene, siden søylene har samme størrelse.
I samme vindu kan man velge fane ‘Utveksling’, for å få en oversikt over utvekslingen til valgt nettområde. Samtidig kan man se
hvilke nabonett gjeldende nettområde utveksler med under fanen ‘Nettområder’ i vinduet til høyre.
Fra nedtrekksmenyen i grafen kan man velge retning på utvekslingen.
Avviksoppgjør
Viser avviksoppgjør for nettområder som nettselskapet har ansvar for. I nedtrekkslisten øverst til venstre kan man velge tidligere kjørte avviksoppgjør.
Ved å klikke på nettområde i boksen til venstre, vil målepunktene som har vært med i avviksoppgjøret listes opp i boksen til høyre. Man kan også søke opp nettområdet man ønsker å se på. På samme måten kan man søke opp målepunkt man ønsker å se avviksoppgjøret for i boksen til høyre.
I midten vises sum avviksoppgjør for de tre siste årene i rødt, mens i den grønne vises perioden dette avviksoppgjøret gjelder for. Under dette kan en filtrere på oppgjørstype.
Se forøvrig Veileder til avviksoppgjøret.
Under dette vises periodefordelingen.
Nederst ser man verdier for et målepunkt om man har valgt i boksen oppe til høyre.
Man endrer oppløsningen ved å klikke på grafen, og får da sett daglige verdier, Ved å trykke en gang til kan man se endringer i timeverdiene for dagen man har valgt å se.
Oversikt over endring i nettapet ser man ved å velge fanen «Nettap», og man endrer oppløsningen ved å trykke på grafen.
Endelig nettap
Endelig nettap er en del av avviksoppgjøret, og kan også aksesseres fra øvre høyre hjørne på siden for avviksoppgjør.
De grå prikkene i grafen representerer avviksoppgjør for valgt nettavregningsområde, de oransje representerer kjøring av endelig nettap for foregående år.
Nettapet er motposten i avviksoppgjøret, og blir gradvis mer korrekt ettersom datakvaliteten forbedrer seg gjennom året, etter hvert som profilavregnede målepunkt i nettavregningsområdet leses av og måleverdier for timesavregnede målepunkt endres.
Kalkulasjon elsertifikatpliktig forbruk
Viser oversikt over elsertifikatpliktig forbruk på nettavregningsområdenivå for nettavregningsområder en har ansvar for. En velger kvartal i øvre del av siden mot høyre. Den blå boksen viser data for endelig kjøring, den røde boksen viser data for foreløpig kjøring. Merk at man må velge korrekt dato for kjøring kombinert med korrekt type kjøring (preliminær eller endelig) for å få fram resultatet.
Oversikt nettap
Oversikt nettap viser nettap over valgt periode for enkelt-MGA.
I steg 1 får man ordinære nettapsdata og her er alle valg predefinert til å inkluderes:
- Nettap på D+5
- Nåværende nettap
- Tap på målepunkt uten leverandør på D+5
- Nåværende tap på målepunkt uten leverandør.
Disse kan filtreres etter eget behov.
Tilsvarende oversikt kan også hentes ut i tabell ved å bytte om fra «Se graf» til «Se tabell» jamfør steg 2:
Denne tabellen kan også eksporteres til Excel, steg 3.
Det er også mulighet til å inkludere data for ett eller flere avviksoppgjør, eventuelt å se på nettap spesifikt fra avviksoppgjør ved å inkludere «avviksoppgjør» fra boksene i steg 4:
Elsertifikatdetaljer
Viser oversikt over elsertifikatpliktig forbruk på målepunktsnivå. En kan filtrere på dato, versjonstype, nettavregningsområde og kraftleverandør.
Trend balanseavregning
Trend balanseavregning har to faner.
Oversikt fullføringsgrad og kvalitet
Viser oversikt over kompletthet og måleverdikvalitet i avregningsgrunnlaget for en valgt periode og 12 måneder tilbake i tid. En velger måned, nettavregningsområde og beregningsdag. Nettavregningsområde er valgfritt. Det vises kvalitet og fullføringsgrad for valgt måned og beregningsdag(er) i boksene. I grafen vises kompletthet og andel målte måleverdier de siste 12 månedene. Hensikten med bildet er å synliggjøre kvalitet og fullføringsgrad for avregningsgrunnlaget over tid.
Trend midlertidige verdier siste 12 mnd
Viser antall temporære verdier D+1 til D+5 for ett eller alle nettavregningsområder en har ansvar for, for en gitt periode. Hensikten med bildet er å synliggjøre måleverdikvaliteten over tid.
Balanseavregningsdetaljer
Viser detaljer for ulike kjøringer av avregningsgrunnlaget. En kan filtrere på kraftleverandør, balanseansvarlig, nettavregningsområde, bruksdøgn, tidspunkt, versjon og forbruk/produksjon/utveksling.
En ser fordelingen på de ulike kvalitetsnivåene for hver kjøring for hvert nettavregningsområde. Hensikten er å synliggjøre måleverdienes kvalitetsnivå.
Trend avviksoppgjør
Trend avviksoppgjør har to faner. Hensikten med bildet er å vise mengde endringer som er tatt med i avviksoppgjøret. Så lite endringer som mulig er ønskelig.
Trend timesavregnede målepunkt
Viser mengde endringer utført i avviksoppgjøret for valgt periode. En velger måned og eventuelt nettavregningsområde.
Boksene viser hvor stor andel av volumet som er endret, nettavregningsområder med 1 % eller mindre volumendring, prosent endret og antall korreksjoner. Grafen viser trend for de siste 12 månedene, endret volum i prosent og antall korrigerte måleverdier.
Trend profilavregnede målepunkt
Viser mengde endringer utført i avviksoppgjøret for valgt periode. En velger måned og eventuelt nettavregningsområde.
Boksene viser hvor stor andel av volumet som er endret, nettavregningsområder med 1 % eller mindre volumendring, prosent endret og antall korreksjoner. Grafen viser trend for de siste 12 månedene, endret volum i prosent og antall korrigerte måleverdier
Avviksoppgjørdetaljer
Viser endringer som er tatt med i avviksoppgjøret per målepunkt. Hensikten er å kunne feilsøke eller verifisere om en mistenker at endringer ikke er korrekte.
En kan filtrere etter en rekke mulige variabler. Denne oversikten kan eksporteres til CSV-format, scroll helt ned og velg «Eksporter». Her er det også mulig å utvide listen til å inneholde alle målepunktene i rapporten, eller bla videre til neste side.
Om en blar mot høyre ser man detaljene per målepunkt.