Alle strømkunder i Norge får ny nettleie fra 1. januar 2022. Målet er å kutte toppene i forbruket og utnytte kapasiteten i strømnettet bedre. Da sparer vi penger og miljøet, og holder nettleien lavest mulig for strømkundene. For å legge best mulig til rette for utvikling av smarte løsninger, som automatisk styrer forbruket, må informasjon om nettleien være tilgjengelig på et digitalt format (API), på enklest mulig vis.
Det enkleste for markedet vil være at informasjonen er tilgjengelig på ett sted, uavhengig av hvilket nettselskapet strømkunden er tilknyttet. Elhub planlegger derfor å tilby etablering og drift av et felles API for alle nettselskaper.
Den siste tiden har DIGIN jobbet med en API-spesifikasjon for å kommunisere den nye nettleien mot kunde og tredjeparter. Formålet er å ha en enhetlig måte å kommunisere de nye tariffene på, uavhengig av hvilket nettselskap kunden er tilknyttet. Nettselskapene kan velge å selv implementere dette API’et, eventuelt la sin systemleverandør etablere og drifte et API sammen med øvrige kunder. Vi tror imidlertid en felles løsning i Elhub vil være enklere for markedet å forholde seg til og kostnadsbesparende for nettselskapene totalt sett over tid.
Hvorfor ønsker Elhub å tilby en løsning?
Etablering av et felles API i Elhub medfører at markedet – strømbrukeren eller strømbrukerens valgte tjenesteleverandør – kan forholde seg til ett punkt for å enkelt hente tariffinformasjon om alle sine kunder, uavhengig av hvor i landet de bor. Tjenesteleverandørene vil slippe å forholde seg til flere løsninger, med potensielle implementeringsforskjeller, og trenger ikke å vite hvilket nettselskap de skal forholde seg til for å få riktig tariffinformasjon for sin kunde. Dette vil senke barrierene for å bruke tariffinformasjon i nye produkter og tjenester, noe som i sin tur vil resultere i at vi får ut større effekt av den nye nettleiestrukturen.
Ved å bruke Elhub vil det enkelte nettselskapet i tillegg slippe å etablere, drifte og videreutvikle en egen løsning mot markedet, og man vil slippe å administrere avtaler og tilganger for alle brukere av API’et. Elhubs eksisterende IT-organisasjon kan forvalte løsningen og vi kan videreføre etablerte prosedyrer for å registrere nye aktører.
En felles løsning i Elhub kan også innebære ytterliggere gevinster ved at man har en nasjonal oversikt over tariffer som kan brukes til statistikk og forskning, samt at nettselskapene kan slippe å rapportere tariffer separat til RME.
Løsningsbeskrivelse
Løsningen vil gjøres så enkel som mulig. Vi vil bruke åpne standarder og rammeverk. Elhubs løsning vil basere seg på Digins foreslåtte API og vi vil oppdatere og videreutvikle løsningen etter hvert som det kommer nye versjoner av API’et.
Nettselskapene må formidle sine nettariffer til Elhub på en hensiktsmessig måte. Vi arbeider med å detaljere ulike løsninger for dette og ser for oss å kunne tilby flere alternativer:
- Nettselskapet logger seg inn i Elhub aktørportal og registrerer sine tariffer manuelt. Dette vil være en enkel og billig løsning for nettselskapet, som ikke trenger å tilpasse sine systemer. Det vil imidlertid på sikt kunne bli krevende å vedlikeholde riktige tariffer manuelt dersom tariffene endrer seg
- Nettselskapet oppdaterer tariffer i Elhub fra sitt KIS via et egnet grensesnitt. Formålet med dette er å ha automatikk i registrering og oppdatering av tariffinformasjon, på mest mulig kostnadseffektiv måte. Vi er i dialog med nettselskaper og deres systemleverandører for å finne den mest hensiktsmessige måten å gjøre dette på
Implementeringstid
De nærmeste månedene vil vi jobbe med å utarbeide en mer detaljert løsningsbeskrivelse samt tilhørende kostnadsestimater. Videre vil vi avklare interessen for løsningen og sikter på å inngå avtale med nettselskaper som ønsker å benytte den i løpet av første kvartal 2022. Vi sikter mot å driftsette løsningen i Q3 2022, i god tid til at den kan benyttes når tariffene for vinterhalvåret 2022/2023 begynner å gjelde.
Kostnader og betalingsmodell
Løsningen vil tilbys som en tilleggstjeneste for nettselskaper. Nettselskapene som benytter tjenesten skal dekke Elhubs kostnader ved å levere tjenesten. Elhub vil beregne en årlig inntektsramme for tjenesten som inkluderer:
- Investeringskostnader, basert på 5 års avskrivingstid
- Løpende årlige kostnader for support, drift, vedlikehold og videreutvikling
- Finansieringskostnad
- Avkastning ihht NVE-rente
Inntektsrammen vil fordeles mellom nettselskapene som bruker tjenesten. Foreløpige estimater tilsier at tjenesten vil koste i størrelsesorden 20 000 – 50 000 per nettselskap per år, avhengig av størrelsen på nettselskapet. Estimatet legger til grunn at majoriteten av nettselskapene benytter tjenesten.